10 érdekesség az ipari kenderről - (1.rész)
A kender az egyik legősibb mezőgazdasági haszon növény.
Hazánk területén közel 9000 éve termesztik a kendert. A magyarok már a honfoglalás előtt ismerték a növényt és feldolgozásának többcélú módjait.
10 érdekesség az ipari kenderről - (2.rész)
Sűrűbben, gyorsabban és magasabbra nő, mint a többi növényfaj. Az időtávok arányait figyelembe véve négyszer nagyobb terméshozamot produkál, mint a fa, egyben négyszer több szén-dioxidot is képes megkötni. Egyetlen nap leforgása alatt akár 7cm-t is nőhet!
10 érdekesség az ipari kenderről - (3.rész)
A fa 10-20 év alatt nő meg, a kender 100-150 nap után aratásra kész. Ha a kenderrel kiváltjuk a fakitermelés jelentős részét, az erdők megőrzésével hatékonyabban léphetünk fel a klímaváltozás elleni küzdelemben.
10 érdekesség az ipari kenderről - (4.rész)
A magyar kenderipar 1950-es és az 1960-as években élte a fénykorát. 1962-ben 23 000 hektárral a cukorrépa és a napraforgó után a harmadik legnagyobb területen termesztett ipari növény volt. A rostot 9 kendergyár állította elő és azt 4 fonoda és 3 szövőüzem dolgozta fel (Bócsa,1962).
10 érdekesség az ipari kenderről - (5.rész)
Az ipari kender rendkívül sokhasznúnak bizonyult az emberi történelem során. Háztartási textileket, hajóvitorlákat, hajóköteleket, lámpaolajat, szigetelést gyártottak belőle. A gépek kenőanyagát, a festékeket, gyantákat, lakkokat régen kenderolaj és lenmag elegyéből készítették. Ősidők óta ugyancsak kenderből készült a papír, vagyis nem kellett fák tömegeit kivágni hozzá, ugyanakkor nem sárgult meg mint mai faalapú termékeink, hiszen a klór alapú feldolgozást nem igényelte! Építkezésekhez deszkákat, oszlopokat, táblákat készítenek kenderből. Hosszú rostjai teherbíróbbak, ugyanakkor könnyebbek, mint a fáké.
Napjainkban azt állíthatjuk, közel huszonötezer féle terméket lehet előállítani a kenderből.
10 érdekesség az ipari kenderről - (6.rész)
Egy 2020-ban készült kutatás megállapította, hogy a kender jelenleg ismert élettanilag előnyös hatással bíró vegyületeinek száma 1423! Megjegyezzük a kender hatóanyag mátrixának kutatása napjainkban is zajlik, a teljes megismerés érdekében!
10 érdekesség az ipari kenderről - (7.rész)
Talajzsigerelő, magas tápanyag igényéből fakadóan növényi talaj rekultivációra, vagyis szennyező anyagok kivonására kiválóan alkalmas. Nagy mennyiségben vonja ki a talajból a nehézfémeket, vegyi anyagokat, és egyedülálló módon a rádioaktivitást is megköti! Csernobil és Fukusima tágabb környezetének szennyezett területeit a kender segítségével tették, teszik újra hasznossá a mezőgazdaság számára.
10 érdekesség az ipari kenderről - (8.rész)
A kendermag superfood! Önmagában is fogyasztható, kellemes ízű, magas protein, vitamin is olajtartalma miatt mindenkinek ajánlott. Olaja az emberi szervezet számára ideális arányban tartalmazza az omega-3, omega-6 zsírsavakat! Az olajpréselés során keletkező pogácsát megőrölve kenderliszthez jutunk, ami rendkívül egészséges és ugyan úgy használható tészták, sütemények, pizzák készítéséhez mint a hagyományos búzaliszt. Magas proteintartalma miatt táplálék kiegészítőként is árusítják. Megfelelő mennyiségű víz hozzáadásával tej helyettesítő laktózmentes „kendertej” is készíthető belőle, glutént nem tartalmaz!
10 érdekesség az ipari kenderről - (9.rész)
Alacsony lignintartalma miatt (ez a sejtfalak közti szerves ragasztóanyag) sokkal kevesebb kemikáliával kell feldolgozni, mint a fát. Nincs szükség a klórvegyületekkel történő fehérítésre sem, ami az ipari szennyvíz részeként szennyezi a folyókat. A kenderpapír többször hasznosítható újra, mint a faalapú!
10 érdekesség az ipari kenderről - (10.rész)
2003-as adatok szerint az EU területén az összes kendermag 95 százalékát takarmányként értékesítették.