Gyógyászati alkalmazásai

Az aromaterápiás előnyein túl a cimén segíthet a gyulladás és a daganatok leküzdésében. Eddig biztató eredmények születtek állatokon végzett kísérletek során.

Antibakteriális és antimikrobiális hatás: A cimén egyik legjellemzőbb tulajdonsága, hogy gátolja a mikrobák növekedését. A kakukkfűolaj nagyon gyakori antimikrobiális szer. A cimén ezen sajátos tulajdonsága élelmiszerbiztonsági szempontból is jelentős, bár erős szaga korlátozhatja felhasználhatóságát. Az antibiotikum-rezisztens fertőzések növekedésével a cimén természetes antibakteriális tulajdonságai nagy jelentőséggel bírhatnak.

Gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító: 

Egy, a Journal of Inflammation-ban publikált 2013. évi tanulmány szerint a cimén gyulladásgátló szerként hat a szervezet számos celluláris üzenetküldési útján. A gyulladás a fájdalom fontos eleme, és egy másik német tanulmány, a Journal for Nature Research szintén megerősítette az egereken végzett kutatások gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatásait. Pharmaceutical Biology folyóiratban közzétett további kutatások arra utalnak, hogy a test természetes opioid rendszere befolyásolja a cimén hatékonyságát az állatok fájdalmának enyhítésében.

Antioxidáns és idegvédő szer: 

Sok betegség a szabad gyököknek a testben tapasztalható egyensúlyhiányából ered, és a természetes antioxidánsok képzik az ellenszert ennek az egyensúlynak a fenntartásához. A brazíliai tudósok  2015-ben kimutatták a cimén antioxidáns tulajdonságát. A Fitoterapia folyóiratban publikált 2019-es tanulmány megerősítette ezeket az eredményeket, és azt is kimutatta, hogy a cimén antioxidáns hatása miatt idegvédőként működhet.

Tumorellenes hatás: 

Számos kutatás bizonyítja a cimén pozitív szerepét a tumorok elleni küzdelemben. E kutatás nagy részét laboratóriumokban tenyésztett emberi sejtek felhasználásával végezték. A kutatók azt találták, hogy a cimén gátolja a kötőszöveti daganatokat, a petefészekrákot, tüdőrákot és egyéb daganatfélék kialakulását, fejlődését. Az emberek alternatív terápiaként gyakran használnak kannabiszt a daganat elleni küzdelemben, ám sokkal több kutatásra van szükség a cimén szerepének további megértéséhez ebben a terápiában.